Federaal parket wil Scientology laten veroordelen als criminele organisatie
Foto: belga
Twee vzw’s en tien leden van de Scientology-beweging zullen zich voor de Brusselse correctionele strafrechter moeten verantwoorden. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. Het gaat om de vzw Scientologykerk van België en het European Office for Public Affairs and Human Rights van de internationale Scientologykerk. Het federaal parket wil Scientology laten veroordelen als criminele organisatie en beschuldigt de verdachten onder meer van oplichting, illegale geneeskunde, inbreuken op de privacywetgeving en afpersing.

Het eerste onderzoek naar de Scientologykerk ging al in 1997 van start toen een aantal ex-leden een klacht indiende. Tien jaar later vroeg het parket om twaalf personen en twee vennootschappen, de Belgische tak van de Scientology Church en het Europese bureau van de internationale beweging, naar de correctionele rechtbank door te verwijzen.

Nog voor de raadkamer zich over die vraag kon uitspreken, opende het gerecht een tweede onderzoek, ditmaal nadat de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling, Orbem, een klacht had ingediend. Nu ging het om vermoedelijke valse jobaanbiedingen van Scientology, meer bepaald om advertenties van de organisatie waarin die zei op zoek te zijn naar personeel. Wie reageerde op de advertentie kreeg echter geen job maar kwam in een soort van vrijwilligersstatuut terecht.

Beide onderzoeken kwamen in handen van het federaal parket dat besloot ze samen te voegen. Dat gebeurde enkele maanden geleden. De raadkamer heeft nu beslist dat de feiten waarvan een van de verdachten beschuldigd wordt, verjaard zijn en dat het dossier van een tweede verdachte afgesplitst moet worden omdat de man Engelstalig is. Tien andere leden en de twee vzw’s zijn wel doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Zij kunnen wel nog in beroep gaan tegen die beslissing.

De Scientology-beweging werd in 1954 opgericht door de Amerikaanse sciencefictionschrijver L. Ron Hubbard en zou over de hele wereld zo’n 12 miljoen aanhangers tellen, verspreid over 8.000 kerken in 165 landen.