‘Driehonderd objecten gezien in Indische Oceaan’
Een kaart van de Australian Maritime Safety Authority (AMSA), waarop de locatie van de drijvende brokstukken aangeduid staat. Foto: EPA

Een Thaise satelliet heeft zo'n driehonderd objecten in de zuidelijke Indische Oceaan gedetecteerd waar een zoekactie bezig is naar de vermiste vlucht MH370 van Malaysia Airlines.

De beelden zijn op 24 maart gemaakt, een dag nadat een Franse satelliet 122 drijvende stukken had gezien. Tussen de twee zones ligt zo'n 200 kilometer. Mogelijk zijn het brokstukken van de boeing 777, die op 8 maart van de radar verdween op weg van Kuala Lumpur naar Peking. Er zijn tot nu toe nog geen brokstukken opgevist.

‘Toen de satellietbeelden gemaakt werden, waren de brokstukken verspreid over een oppervlakte van 400 vierkante kilometer’, zei minister van Transport Hishammuddin Bin Hussein. 

Door het slechte weer zoeken de vliegtuigen voorlopig niet verder. De schepen proberen de zoektocht wel verder te zetten ondanks de slechte weersomstandigheden.

Intussen dringt de tijd om de zwarte dozen van het vliegtuig te vinden. De ingebouwde locaters zenden immers maar tot 30 dagen na een crash geluidssignalen uit. Dat zou in dit geval tot 7 of 8 april zijn. 

Maandag 24 maart verklaarde de Maleisische premier dat het vliegtuig waarschijnlijk in de Indische Oceaan is terechtgekomen, nadat de eerste brokstukken werden gevonden. Voor de 239 mensen aan boord is geen hoop meer.