Oekraïne kan rekenen op 14 tot 18 miljard dollar noodhulp van het IMF. De komende twee jaar moet het hulppakket tot 27 miljard dollar aan leningen mogelijk maken.

De leider van de missie van het Internationaal Monetair Fonds in Oekraïne, Nikolaj Georgijev, kondigde de hulp van 10 tot 13 miljard euro aan. Volgens hem zal de ‘internationale gemeenschap’ in de loop van de volgende twee jaar ongeveer 27 miljard dollar (20 miljard euro) aan leningen voor het met staatsbankroet bedreigde land toekennen.

De overeenkomst moet Oekraïne helpen om zijn schulden af te betalen na maanden van antiregeringsprotesten die tot het afzetten van president Janoekovitsj leidden.

Aan de IMF-hulp zijn wel verplichte ‘structurele hervormingen’ verbonden. Een van de IMF-eisen is het verhogen van de energieprijzen. Daaraan heeft het prowesterse interim-regime in Kiev al voldaan: de gasprijzen zijn met de helft verhoogd.

In ruil voor de steun moet Oekraïne ook het begrotingstekort terugdringen, brandstofsubsidies verlagen en een meer flexibele wisselkoers voor de Oekraïense hryvna hanteren.

IMF-directeur Christine Lagarde liet onlangs al weten dat het IMF snel een akkoord met de nieuwe machthebbers in Kiev kon sluiten. De afspraken met het IMF worden wellicht nog voor de verkiezingen gemaakt. Uit welke partijen de nieuwe regering dan ook bestaat, zij zal zich aan het buikriemprogramma van de internationale geldschieters moeten houden.