De kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie kruisen op maandag 28 april voor het eerst de degens tijdens een televisiedebat in Maastricht. Het verbale steekspel zal live te volgen zijn op Euronews, vertaald in dertien talen, en op internet.

Jean-Claude Juncker (Europese Volkspartij), Martin Schulz (Partij van Europese Sociaaldemocraten) en Guy Verhofstadt (Alliantie van Liberalen en Democraten) hebben al toegezegd, net als één van de groene lijsttrekkers - José Bové of Ska Keller. Alexis Tsipras (Partij van Europees Links) moet nog bevestigen, aldus Euronews.

De vijf kandidaat-voorzitters zullen vragen beantwoorden van jongeren vanuit heel Europa, luidt het. Het debat wordt door de zender bestempeld als “het eerste presidentiële debat” van de Europese Unie en wordt georganiseerd door de Universiteit van Maastricht en het Europees Jongerenforum.

Euronews bereikt 415 miljoen woonkamers in 156 landen. Het debat zal gemodereerd worden door journaliste Isabelle Kumar en vertaald worden in dertien talen. Naast Europese talen als Engels, Frans, Duits, Grieks, Hongaars, Italiaans en Spaans, komt er ook vertaling in het Russisch, Oekraïens en Arabisch.

Er zijn ook al andere debatten aangekondigd, maar hun aanzien, omvang en reikwijdte is kleiner. Zo hebben de Duitse en Oostenrijkse televisie bijvoorbeeld al een duel gepland tussen Schulz en Juncker, kopmannen van de grootste fracties.