“Lokale huisdierrassen zijn met uitsterven bedreigd”
Foto: Pol De Wilde - Corelio

De lokale konijnen, duiven- en eendenrassen worden steeds zeldzamer, maar ook onze enige ganzensoort en veel kippenrassen staan in het rood. Dat blijkt uit een slim zeldzaamheidslabel dat het Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) ontwikkelde.

“Onze oorspronkelijke huisdierrassen zijn met uitsterven bedreigd”, waarschuwt voorzitter Jan Martens (SLE). Hij ziet drie redenen. “Mensen kweken graag exotische of speciale dieren, waarvan een overaanbod aan rassen beschikbaar is. Ook worden we geconfronteerd met het feit dat fokkers uitsterven, terwijl er een overaanbod aan vrijetijdsbestedingen is.”

Om geïnteresseerde fokkers een duwtje in de rug te geven, ontwikkelde SLE een monitoringsysteem. Elk ras van neerhofdieren kreeg een label toegekend dat aangeeft hoe zeldzaam het is, op basis van drie kleuren, en welke prioriteit eraan gegeven wordt, op basis van een sterrensysteem. Het label past zich automatisch aan wanneer het aantal dieren van dat ras wijzigt in de databank.

Bijzonder zeldzaam is het steenkonijn, het oudste gekende raskonijn in België, dat meteen hoogste prioriteit krijgt. Het konijn is een rechtstreekse afstammeling van het wilde konijn en ligt aan de basis van verschillende Belgische rassen, zoals bijvoorbeeld de Vlaame reus. Ook dat grootste konijnenras ter wereld krijgt de hoogste prioriteit.

Vijftien van de zeventien lokale duivenrasssen staan in het rood, waaronder de Antwerpse smierel, al sinds 1600 in onze streken bekend, en de Gentse kropper die al rond 1400 voorkwam.

Veel park- en watervogels doen het niet goed. Vier van de vijf eendenrassen staan in het rood, onder meer het oudste eendenras, de Dendermondse eend. Verder staat ook de Rode Ardenner kalkoen in het rood, net als de Vlaamse gans, de enige nog overgebleven ganzensoort.

Bij de kippen staan op één na alle krielen en iets meer dan de helft van de grotere kippen in het rood, met het oudste Belgische ras (Ardenner hoen) op kop.