‘Roltabak te goedkoop in België’
Foto: Photo News

België zakt steeds dieper weg op de ranglijst van landen die een goed antitabaksbeleid voeren. De lage prijs van roltabak wordt bestempeld als een immens probleem. “We boeken geen enkele vooruitgang meer”, zegt tabaksexpert Luk Joossens in De Standaard.

Alle landen die een goed antitabaksbeleid hebben, drijven de prijzen van tabak fors op, hebben een uitgebreid reclameverbod en hebben de verplichting ingevoerd om gezondheidswaarschuwingen met foto’s op alle tabaksproducten te plaatsen. Dat blijkt uit de vijfde Tobacco Control Scale die donderdag wordt voorgesteld op de Europese Conferentie voor Tabak en Gezondheid.

De internationale vergelijking wordt mee opgesteld door Luk Joossens, tabaksexpert bij de Stichting tegen Kanker, en wordt algemeen beschouwd als een goede barometer voor het antitabaksbeleid van landen. Groot-Brittannië, Ierland, IJsland en Noorwegen krijgen volgens de lijst de beste punten.

België staat pas op de dertiende plaats en zakt steeds dieper weg. Het grootste probleem in ons land is volgens Joossens de lage prijs van roltabak. “In al onze buurlanden is roltabak fors duurder. Rokers komen van overal om roltabak te kopen. Wij kunnen ons nergens meer tonen of we krijgen de vraag wat er in ons land gebeurt”, aldus Joossens.

Ook het geschatte budget dat in België voor tabakspreventie wordt gebruikt, is laag: 0,27 euro per inwoner. “Al moet gezegd dat de meeste landen op dat punt slecht scoren”, zegt Joossens.

Moet roltabak duurder worden? Reageer via de knop rechtsboven.