Solvay gaat voluit voor de oled-technologie met de overname van Plextronics, een spin-off van de Carnegie Mellon University in het Amerikaanse Pittsburgh. De Belgische chemiereus heeft daar 32,6 miljoen dollar voor veil, schrijft De Standaard.

Plextronics ontwikkelt technologie voor oled-beeldschermen, maar ook voor verlichting. Oled kan net zoals bij led-verlichting voor dat doeleinde worden gebruikt. Eén van de producten van Plextronics is Plexcore, elektronische inkt om op grote schaal oled-schermen en verlichtingselementen te printen.

“Solvay doet dat zelf ook, maar de technologie van Plextronics is complementair aan de onze”, zegt Caroline Jacobs van Solvay.

De Belgische chemiegroep was al sinds 2007 minderheidsaandeelhouder van het bedrijfje. Begin dit jaar vroeg Plextronics het faillissement aan, wat uitmondde in een complete overname door Solvay.

Solvay breidt voorts zijn bestaande labo op EWHA, de vrouwenuniversiteit in Seoul, nog uit met een nieuwe oled-afdeling. “De oled-incubator van Solvay wordt zo een ontwikkelingsplatform voor de technologie, die we naar een hoger niveau willen brengen, zodat we het kunnen ontwikkelen tot een nieuwe bedrijfsactiviteit”, zegt Jacobs.