Moordenaar Pim Fortuyn gaat niet naar Harderwijk
Pim Fortuyn Foto: AFP

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, komt niet in Harderwijk wonen. Dat heeft Sjef van Gennip, directeur van de reclassering, woensdagavond in “Pauw & Witteman” gezegd. “Hij zal niet naar Harderwijk teruggaan. Hij is daar bekend.” Ook krijgt Van der G. geen andere identiteit, stelde Van Gennip.

Volkert van der G. komt op 2 mei vrij. De moordenaar van Pim Fortuyn heeft dan twee derde van zijn celstraf erop zitten. Het gaat om een voorwaardelijke invrijheidstelling. Van der G. moet zich houden aan een reeks voorwaarden. Hij heeft een wekelijkse meldplicht bij de reclassering en mag niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum of de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn komen.

Verder krijgt hij een enkelband, komt er een contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn en mag hij ook niet met de media praten. Daarnaast zal hij worden begeleid door een psychiater of psycholoog.

Volgens de gevangenis waar Van der G. zat, zijn er geen gronden om hem niet voorwaardelijk vrij te laten. Er is weinig risico dat hij weer in de fout gaat en Van der G. heeft geen psychische stoornis. Bovendien zijn de verloven van Van der G. tot nu toe zonder problemen verlopen. Vandaar dat het Openbaar Ministerie besliste dat hij op 2 mei zijn cel mag verlaten.