'Kafka zou fantastisch materiaal vinden op de Krim'
Foto: rr
Nadya Lobkova (1974) studeerde Kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent. Ze doceert Engels en Russisch in Sevastopol. Voor De Standaard houdt ze een Krim-dagboek bij.

Soms denk ik dat Kafka hier en nu zou moeten leven. Hij zou fantastisch materiaal hebben voor één van zijn absurde verhalen. Een vervolg van Het Proces moet zich op de Krim afspelen.

Of nog beter, De gedaanteverwisseling 2: ‘Toen Gregorij Samsin op een morgen uit onrustige dromen ontwaakte, ontdekte hij dat hij in zijn bed in een ander land terechtgekomen was zonder zich fysiek te verplaatsen.'

Inwoners van de Krim worden automatisch genationaliseerd als Russen, tenzij ze uitdrukkelijk anders kiezen. Dat moet je dan bij de Federale Migratiedienst melden Waarna je je verblijfsvergunning in Rusland moet aanvragen, met alle gevolgen vandien. Maar zij die wel officieel Russisch worden, blijven toch Oekraiense burgers. Nochtans kan je voor de Oekraïense wet geen dubbele nationaliteit hebben. Begrijpe wie begrijpen kan. Ik niet alleszins.

Ik begrijp vooral niet hoe je in zo’n bizarre situatie überhaupt een keuze kan maken. Ik ben jaloers op mijn ouders en op mijn zus die overtuigd zijn van hun eigen (tegengestelde) waarheden. Hun keuze is gemakkelijk.

Wat mijzelf betreft, ik ben besmet door de ironische vervreemding: ik zie de dwaasheden en het absurde van beide kampen. En dat belet me om kant te kiezen.

En dan maak ik me maar zorgen over luxes zoals kunnen reizen. De EU dreigt er immers mee om het bekomen van een Schengenvisum nagenoeg onmogelijk te maken voor inwoners van de Krim.

Er zijn ook mensen voor wie het om dringendere en essentiëlere zaken gaat. Oekraïense soldaten staan voor de keuze om hun huizen en families te verlaten, misschien wel zonder ze ooit terug te mogen zien. Dat, of naar het Russische leger overstappen, maar dan mag je niet langer naar Oekraïne reizen.

Nochtans heeft iedereen familie en vrienden aan beide kanten van de grens! Waarom worden mensen voor zulk een absurde keuze geplaatst? Alsof het bestaan op zich nog niet absurd genoeg is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig