‘België heeft een scenario klaar voor een massabegrafenis’
Foto: Fred Debrock
Ebola is er niet in huis. Niet meer. Maar er wordt nogal wat gekweekt in het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Van tseetseevliegen tot hiv-virussen. ‘Een onbekende ziekte die ons plots verrast, zoals aids destijds, kan morgen opnieuw opduiken.’

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) stuurde enkele weken geleden een opmerkelijke brief naar zijn buurtbewoners. Die zouden zich zorgen kunnen maken als ze het gebouw van het ITG herkennen als het gebouw dat elke maandag op VTM de broeihaard is voor een dodelijk, besmettelijk virus. Sinds Cordon wordt uitgezonden, staat de telefoon van het ITG roodgloeiend.

‘De gebeurtenissen in de serie komen in niets overeen met onze werkelijke activiteiten’, zo luidde het, ter geruststelling, in de brief. Maar wat gebeurt dan wel achter die prachtige art deco-muren in Antwerpen Zuid? Hier staan geen glazen quarantainekamers waaruit bloed ophoestende, dodelijk zieken proberen te ontsnappen.

Eigen kweek

Viroloog Kevin Ariën en zijn team beheren een uitgebreide collectie hiv in het instituut. Meer nog, ze kweken die hiv-virussen. ‘In flessen. Pas op, geen liters hé, maar hooggeconcentreerde milliliters.’ En hiv en aids noemen jullie ongevaarlijk? ‘Het is natuurlijk een gevaarlijk virus, omdat er geen genezing mogelijk is. Maar het risico dat hiv verspreid raakt vanuit het ITG, is nihil. 

Een pakje ebola

‘Op een blauwe maandag zo’n twintig jaar geleden gooide de postbode hier een pakje binnen. Op de enveloppe stond letterlijk: “ebola?” Het was geen grap, het bevatte een bloedstaal uit het Congolese Kikwit, waar een uitbraak was met 254 doden’, vertelt Gryseels. ‘Ik wil er niet aan denken wat daar onderweg mee fout had kunnen gaan.’

Lees het volledige interview dit weekend in dS Weekblad.