Groen licht voor Nations League: nieuwe competitie voor landenteams
Spelen onze Rode Duivels vanaf 2018 in ‘de Champions League voor landenteams’? Foto: BELGA
De Europese Voetbalbond heeft donderdag op het 'XXXVIII Ordinary UEFA Congress' in het Kazachse Astana officieel ingestemd met de Nations League, een gloednieuwe competitie die na het WK van 2018 van start gaat en de klassieke oefeninterlands vervangt. Dat maakte UEFA donderdag bekend op zijn website. De Nations League kreeg unaniem groen licht van alle 54 federaties.

WK 2014 en Rode Duivels op Sportwereld.be

"Dit is een grote stap voor nationale ploegen in Europa en we hopen dat de fans dit nieuwe format zullen steunen", aldus Wolfgang Niersbach, de voorzitter van het 'National Teams Competition Committee'.

De UEFA Nations League en de EK-kwalificatiewedstrijden zullen met mekaar verbonden worden, en dankzij de nieuwe competitie komen er vier extra kansen op kwalificatie voor de EK's. De verdere invulling van de nieuwe competitie gebeurt later, maar alle 54 landen zullen in vier grote groepen verdeeld worden volgens coëfficiënt en er is ook ruimte voor promotie en degradatie.

Voor aanvang van het EK 2020 zal elke groep in vier poules van drie of vier teams verdeeld worden. Elk land speelt dan vier tot zes wedstrijden tussen september en november 2018. De final four competities met de vier winnaars uit groep A start in 2019, terwijl de play-offs voor het EK in maart 2020 gespeeld worden. Nationale ploegen spelen dus zowel om de titel/promotie/degradatie in de Nations League en zullen zich voor het EK trachten te plaatsen.

Woensdag al had Steven Martens, de ceo van de Belgische Voetbalbond en een van de architecten van de nieuwe competitie, het format al kort toegelicht.