Peeters wil uitleg van Albert Heijn
Kris Peeters (CD&V). Foto: BELGA

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zal aan de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn tekst en uitleg vragen bij hun prijzenbeleid. Peeters wil de kwestie ook aankaarten met federaal minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) en plant overleg met de landbouworganisaties die zich zorgen maken over de prijzenslag bij de supermarktketens.

Afgelopen week raakte bekend dat er onder de Vlaamse land- en tuinbouwers een ‘groeiende ongerustheid’ leeft over de stijgende prijzendruk op voedingsproducten. Ze wijzen met de vinger naar de Nederlandse supermarktreus Albert Heijn.

In het Vlaams Parlement kreeg Vlaams minister-president Kris Peeters, ook bevoegd voor Landbouw, vragen over die ‘noodkreet’ van de landbouwers. CD&V-politica Tinne Rombouts wees er op dat er een gedragscode bestaat tussen de supermarktketens, maar dat het lijkt dat Albert Heijn zich daar niet aan wil houden. Ook Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) had vragen.

Volgens Peeters balanceert de kwestie op het spanningsveld tussen de consument, die graag kwalitatieve producten heeft aan een lage prijs, en de landbouwers, die correcte prijzen willen voor hun producten.

Gedragscode

Toch wil Peeters een aantal stappen ondernemen. ‘In de eerste plaats zal ik de verantwoordelijke van Albert Heijn uitnodigen en hem vragen hoe zij dit verder zien en waarom zij de aangehaalde gedragscode niet respecteren. Ik ben bekommerd om onze landbouwers en tuinders die hun producten op een correcte manier moeten kunnen afzetten.’

Daarnaast wil Peeters rond een aantal federale bevoegdheden (bijv. regels rond eerlijke handelspraktijken) contact opnemen met minister Vande Lanotte. ‘En ten derde zal ik de landbouworganisaties uitnodigen om andere initiatieven, zoals bijvoorbeeld een ombudsdienst zoals in Engeland, voor te stellen’, klonk het nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig