Di Rupo: ‘Erg makkelijk praten met Obama’
Foto: BELGA

Premier Elio Di Rupo is erg tevreden over zijn onderhoud met president Barack Obama, in de marge van het bezoek aan de Amerikaanse militaire begraafplaats in Waregem. Volgens Di Rupo is het erg makkelijk praten met Obama, onder meer dankzij de waarden die ze delen. De premier hield er naar eigen zeggen wel aan ook de afluisterschandalen aan te kaarten.

“Hij is heel vriendelijk en doet me wat denken aan Bill Clinton. Die was ook heel op zijn gemak in zijn omgang met mensen”, blikte Di Rupo al even kort terug. “Het is heel makkelijk om met hem te praten. Maar met zijn veiligheidsdiensten, dat is een andere zaak”, grapte de premier.

Di Rupo noemt het bezoek van de Amerikaanse president erg belangrijk, ook voor de bilaterale relaties met ons land. Amerikaanse bedrijven zorgen hier voor zowat 130.000 jobs en België behoort tot de top tien van investeerders in de States, somde hij op. De symboliek van het bezoek aan het oorlogskerkhof vindt de premier eveneens “heel belangrijk, ook voor de jeugd”.

Lang duurde zijn onderhoud met president Obama niet. Kwamen volgens Di Rupo aan bod: de situatie in Oekraïne, de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag met de EU, de strijd tegen terreur en de afluisterschandalen. “Hij is zich daar zeer bewust van en zal daar verder over praten met de Europese leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso”, aldus de premier.

Di Rupo sprak tot slot zijn bewondering uit voor Obama. “Het is een man van de vrede, hij werkt echt voor wereldvrede”, oordeelt de premier. Ook zijn strijd voor de zwaksten in de VS, met onder meer een algemene gezondheidsverzekering, toont voor Di Rupo dat hij dezelfde waarden deelt. En dat is toch een verschil met zijn voorganger Bush, liet de premier zich nog ontvallen.