Lesbische meemoeders moeten eigen kind niet langer adopteren
Foto: Jill Bertels
De Senaatscommissie Justitie heeft woensdagmiddag het wetsvoorstel goedgekeurd waardoor de meemoeder in een lesbisch koppel dezelfde rechten krijgt als de echtgenoot in een heterokoppel. Daardoor hoeft een meemoeder haar eigen kind niet langer te adopteren. 'Een nieuwe mijlpaar na de openstelling van het huwelijk en adoptie', stelt Het Roze Huis in Antwerpen.

Door de nieuwe regeling zijn de afstammingsregels die gelden voor heterokoppels voortaan ook van toepassing op lesbische koppels. De vrouw die gehuwd is met de vrouw die bevalt, is automatisch meemoeder en geniet dezelfde rechten. Is het lesbische koppel niet getrouwd, dan kan de partner het kind erkennen, net zoals bij hetero-koppels.

Nog geen oplossing voor homokoppels

Het oorspronkelijke wetsvoorstel werd ingediend door Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) en voorzag ook een regeling voor homokoppels die een kind willen krijgen en een verbod op commercieel draagmoederschap. Maar het voorstel bleek te uitgebreid om nog voor de ontbinding van het parlement goedgekeurd te raken. Daarom werd gekozen om in te stemmen met een amendement dat de oorspronkelijke tekst vervangt door het wetsvoorstel van Els Van Hoof (CD&V) dat zich beperkt tot de lesbische koppels.'De wet is niet van toepassing op homokoppels omdat die altijd een beroep moeten doen op een moeder die het kind afstaat. Daarvoor lijkst de adoptieprocedure nog altijd het meest adequate systeem. 

Beslissing in belang van het kind

Els Van Hoof wees erop dat de bestaande situatie allesbehalve wenselijk was en dat het politiek draagvlak om hieraan een einde te maken groot was. 'Als twee vrouwen samen kiezen voor een kind, moeten ze dezelfde kansen kunnen krijgen als heterokoppels. Met deze regeling krijgen de kinderen een dubbelzijdige afstammingsband met zijn wensouders, wat het kind beter beschermt. In de bestaande structuur zou een kind wees worden als de biologische moeder iets overkwam. Bovendien is er ook een probleem voor adoptie bij stukgelopen relaties. In zulke gevallen is er immers geen juridische band tussen de meemoeder en het kind. Dat wilden we absoluut rechttrekken', klonk het. 

Mijlpaal

Achteraf toonden verschillende partijen zich tevreden met de beslissing. 'Elf jaar nadat het mogelijk is voor personen van hetzelfde geslacht om te huwen, zeven jaar nadat hen het mogelijk is gemaakt om een kind te adopteren en vijf jaar na mijn eerste voorstel hieromtrent, is dit een nieuwe en broodnodige stap in de strijd tegen de discriminatie van lesbische koppels', stelde Jean-Jacques De Gucht.

Het Roze Huis in Antwerpen spreekt van een nieuwe mijlpaal, na de openstelling van het huwelijk en adoptie. 'We zijn blij dat onze inspanningen voor en achter de schermen eindelijk tot resultaat leiden', zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria nog. 'Maar we zijn er nog niet. De wil is er om de discriminatie van meemoeders weg te werken, nu moet er tempo gemaakt worden.'

Definitief goedgekeurd voor verkiezingen?

In de wandelgangen was te horen dat de tekst veel kans maakt om nog voor de ontbinding van het parlement nog definitief goedgekeurd te geraken. 
Het wetsvoorstel wordt volgende week donderdag in plenaire vergadering besproken en verschillende commissieleden lieten verstaan dat het de bedoeling is dat ook de Kamer nog zijn fiat geeft voor de ontbinding van de federale kamers, die in de week na de paasvakantie moet plaatsvinden.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig