Het expertencomité dat het Mariabeeldje van Jalhay onderzocht, heeft dinsdag de bevindingen van zijn expertises voorgesteld. Het fenomeen van het oplichten is volgens deze experten te wijten aan een coating die de voorkant bedekt van het plaasteren beeldje.

Het mysterie van het beeldje van de ‘Maagd van Sart’ is ontrafeld. De experten van de Universiteit van Luik die zich hebben gebogen over het oplichten van het beeldje hebben een wetenschappelijke uitleg gevonden voor het fenomeen. De these van het mirakel is daarmee volledig uitgesloten.

“De verschillende uitgevoerde analyses op het beeld, hebben toegelaten vast te stellen dat het beeld is bedekt met een verf die zinksulfide bevat. Een coating die verantwoordelijk is voor het geobserveerde oplichtend fenomeen”, zo verklaarde Rudi Cloots, decaan van de faculteit wetenschappen en professor niet-organische scheikunde.

André Lieutenent, de pastoor van de gemeente Jalhay, verklaarde wat ontgoocheld te zijn door de resultaten van de expertises die, volgens hem geen antwoord bieden op alle gerezen vragen.

Burgemeester Michel Fransolet van Jalhay gaf te kennen dat het Mariabeeld vanaf de maand mei zal opgesteld worden in de klokkentoren van de kerk van deelgemeente Sart.