BNP Paribas Fortis bouwt 300 filialen om tot advieskantoren
Foto: IMAGEGLOBE

BNP Paribas Fortis krijgt van Parijs duidelijke financiële krijtlijnen opgelegd: het rendement moet omhoog door de inkomsten te doen stijgen en tegelijk de kosten stabiel te houden. En 300 tot 350 filialen worden omgebouwd tot “advieskantoren”. Dat schrijft De Tijd.

Er verdwijnen 1.800 arbeidsplaatsen, bij de kaderleden nog eens 300, en 150 kantoren moeten de deuren sluiten. Voorts wordt sterk ingezet op digitalisering, bijvoorbeeld met de nieuwe onlinebank Hello bank! Die was eind 2013, het eerste jaar van haar bestaan, in België goed voor 49.000 klanten. BNP Paribas is er ook actief mee in Duitsland, Frankrijk en Italië.

BNP Paribas Fortis sleutelt behalve aan het sluiten van een reeks agentschappen ook aan de manier waarop die georganiseerd zijn. Vorig jaar raakte al bekend dat er plannen waren om de openingsuren op de schop te nemen. De bank had drie soorten ingrepen voor ogen: de grootste 163 kantoren openhouden tot 18 uur in plaats van nu meestal tot 16 uur, een groep kleinere agentschappen pas om 16.30 uur de deuren laten sluiten in plaats van om 16 uur, en 300 tot 350 agentschappen ombouwen tot advieskantoren die in de namiddag enkel op afspraak open zijn. Voor die laatste groep was er een proefproject met acht agentschappen.

De presentatie van BNP Paribas van maandag leert dat die proef blijkbaar geslaagd is. Want dit en volgend jaar wordt de wijziging, waarbij vaak ook letterlijk moet worden ingegrepen om loketten te verwijderen, effectief doorgevoerd. Wat dat allemaal in de praktijk betekent en welke gevolgen er zijn voor het personeel is nog niet duidelijk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig