Partijen willen ziekenhuizen anders
De Vlaamse partijen willen de ziekenhuisfinanciering en dus ook de werking van de ziekenhuizen veranderen. Maar hoe, daarover zijn ze minder duidelijk. Dat zegt Yvo Nuyens, professor emeritus van de KU Leuven.

Hij legde de verkiezingsprogramma’s en vergelijkbare documenten onder de loep, na de berichten dat vier op de tien ziekenhuizen verlieslatend zijn ‘en dat tont aan dat het financieringssysteem kaduuk is’.

‘Álle partijprogramma’s bevatten de zin dat de financiering van de ziekenhuizen anders moet. Dat is dan duidelijk’, zegt Yvo Nuyens. ‘Maar de meeste partijen geven maar beknopte aanduidingen over de kant die ze ermee uit willen gaan.’

Groen hamert op twee punten: de verspilling wegwerken, en de ereloonsupplementen die veel artsen aanrekenen, reduceren.

N-VA geeft iets meer aanduidingen maar blijft ook nog karig in zijn informatie. Die partij zegt dat de financiering van de ziekenhuizen minder mag berusten op afhoudingen van de erelonen van de artsen; de partij wil die band zelfs doorknippen. De prestatiefinanciering - de betaling voor elke onderdeeltje van een behandeling - gooit de N-VA niet helemaal weg: ze pleit veeleer voor gemengde financiering: deels een forfait per aandoening, deels betaling per prestatie.

Open VLD heeft haar officieel partijprogramma nog niet klaar maar teksten van migratie-staatssecretaris Maggie Deblock - die zich weer ontpopt als gezondheidsspecialiste van haar partij - noemen de nieuwe financiering voor de ziekenhuizen zelfs ‘een absolute prioriteit’.

De nadruk moet gelegd worden op chronische patiënten.

Er is ook sprake van ‘een her-ijking van de erelonen’ en van ‘het belonen van aantoonbare kwaliteit’.

Het programma van SP.A en de congresteksten van CD&V zijn al wat breder, zegt Yvo Nuyens.

Beide partijen pleiten erg voor transparantie: de financiering van ziekenhuizen moet doorzichtiger worden.

CD&V benadrukt dat de ‘kostprijs van het hele ziekteproces’ zoveel mogelijk in de plaats moet komen van de prestatiebetalingen voor ontelbare afzonderlijke kleine akten.

De partij wil artsen en ziekenhuizen ook belonen voor als ze vooropgestelde doelen behalen.

De partij verwijst ook naar vroegere vernieuwingen in de betaling: de referentiebedragen voor standaard behandelingen, en de referentieprijzen voor geneesmiddelen en implantaten.

De SP.A gaat voor een deel dezelfde weg op, maar benadrukt daarnaast zeer sterk dat de ereloonsupplementen moeten worden afgeschaft.

De overconsumptie moet ook worden tegengegaan, zegt SP.A nog.

De PvdA ten slotte prijst haar kiwimodel, het aanbestedingsmodel dat ziekenhuizen al enige tijd moeten toepassen bij de bestelling van geneesmiddelen. PvdA vindt dat dit allemaal centraal moet aanbesteed worden. De partij verwerpt ereloonsupplementen (en geeft eigenlijk de voorkeur aan vaste salarissen voor de artsen).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig