Bedrijfsresultaten doen er weer toe

De Britse vermogensbeheerder Threadneedle heeft zowel het beste groot gamma aandelenfondsen als het beste gamma gemengde fondsen in huis, en dat al voor de vierde keer op rij.

‘De jongste jaren hebben de westerse regeringen en de centrale banken wereldwijd veel geld in de economie gepompt’, zegt Feike Goudsmit, het hoofd van de distributie bij Thread­needle Benelux. ‘Daardoor werden de rendementen van risicovolle activa ondersteund. En daar hebben we ook volop voordeel uit gehaald.’

Maar vanaf dit jaar, denkt Goudsmit, zullen de financiële markten weer moeten leren op eigen benen te staan. Ze moeten leren leven met de onzekerheid die ontstaan is door het geleidelijk – maar niet noodzakelijk lineair – afremmen van de Amerikaanse geldpersen. De volatiliteit zal er ongetwijfeld door toenemen.

Maar de banksector is weer goed gekapitaliseerd, vindt Goudsmit, en is opnieuw begonnen met kredietverlening, wat de economische groei stimuleert.

‘Over het algemeen zijn we daarom positief voor aandelen’, zegt Goudsmit, ‘hoewel het mogelijke rendement sterk kan verschillen van sector tot sector en ook tussen de regio’s.’

De hoeveelheid liquiditeiten waarover een bedrijf beschikt, was sinds het uitbreken van de crisis een van de belangrijkste maatstaven voor de gezondheid van een bedrijf en dus voor de mate waarin je erin kon beleggen of niet. Dat is nu, dankzij het weliswaar aarzelende herstel van de westerse economie, aan het veranderen. Beleggers kijken nu weer veel meer naar de resultaten.

Bedrijven zullen dus moeten presteren, anders valt de aandelen­rally van 2013 gewoon stil. Amerikaanse aandelen blijven aantrekkelijk, maar Threadneedle verwacht niet dat de returns in de buurt zullen komen van die van 2013.

Hoewel de schuldgraad een risico blijft, is de combinatie van lage energie- en loonkosten positief voor de marges in het bedrijfs­leven. ‘Wij verwachten dat bedrijven in de technologie- en consumentensector de beste resultaten zullen laten zien.’

In Europa heeft slechts de helft van de bedrijven het voorbije jaar zijn winstverwachtingen waargemaakt. De groeivooruitzichten zijn nog steeds relatief laag ten opzichte van andere ontwikkelde markten. ‘Hoewel we voor het eerst in drie jaar echt geloven’, zegt Goudsmit, ‘dat de Europese economie zal groeien, denken we dat de winstgroei eerder stabiel zal blijven. Stock pickers kunnen daarvan profiteren als zij zich concentreren op bedrijven met een sterk businessmodel, goede financiën, ervaren management en dominante marktposities’.

Overgangsjaar

Voor obligaties wordt dit een overgangsjaar, verwacht Goudsmit. De aankondiging alleen al, midden vorig jaar, dat de Amerikaanse centrale bank het tijd vond om het tempo waartegen ze geld bijdrukt en in omloop brengt, terug te schroeven, volstond om de rente met de helft te doen stijgen en de historische obligatierally de nek om te wringen.

Toch ziet Threadneedle de beleggers voorlopig niet in grote getale uit de obligatiemarkt stappen. Integendeel zelfs, de vraag naar papier van banken en pensioenfondsen blijft.

De rente op staatsobligaties zal waarschijnlijk stijgen. Amerikaans overheidspapier op 10 jaar ziet Goudsmit tegen het einde van dit jaar rond 3,5 procent renderen, tegen dik 2,7 procent nu.

De groeilanden zullen dit jaar een heel gevarieerd beeld laten zien. Beleggen in die markten wordt bijzonder spannend. Het kan mooie rendementen opleveren, maar je evengoed in een diep dal doen belanden.

Vastrentende activa kregen vanaf midden vorig jaar de wind van voren na de aankondiging van de Amerikaanse Federal Reserve dat er geleidelijk wat minder geld zal worden bijgedrukt. Geld dat de voorbije jaren in zijn zoektocht naar wat hogere rendementen in obligaties van groeilanden was beland, begon prompt terug te keren naar de Verenigde Staten, waar de rente begon te klimmen wat het rendementsverschil met de groeilanden deed krimpen.

De aandelenwaarderingen zijn er dan weer aantrekkelijk, maar historisch gezien heeft een stijgend rendement op Amerikaanse staatsobligaties en een sterkere dollar meestal een negatieve invloed gehad op de rendementen in opkomende markten.

Stock picking is de boodschap

‘We verwachten’, zegt Goudsmit, ‘dat de Braziliaanse groei veel te wensen zal overlaten in vergelijking met de meeste industrielanden. Maar de Mexicaanse economie zou dan weer voordeel moeten halen uit het aantrekken van de Amerikaanse groei en uit de relatief lage productiekosten in vergelijking met China.

Ook niet te missen, vindt Goudsmit, zijn de lokale markten in Latijns-Amerika en bedrijven uit opkomende landen die in staat zijn te profiteren van het economisch herstel in ontwikkelde markten. Stock picking is dus meer dan ooit de boodschap. En dat zal allicht nog even zo blijven.