Brian Lynch verlaat Antwerp en trekt naar Limburg United
Brian Lynch Foto: WAS
Zoals verwacht wordt Brian Lynch, de wederhelft van Kim Clijsters, de coach van de pas opgerichte basketbalploeg Limburg United. De Amerikaan was dit seizoen assistent-trainer van Antwerp Giants maar verlaat de club met onmiddellijke ingang. Dat maakte hij vandaag bekend op een persconferentie.

Limburg United zal haar thuisbasis in Hasselt krijgen en wil komend seizoen in de hoogste klasse aantreden met een B-licentie. Om zo’n licentie te krijgen, moet de club een budget van 750.000 euro kunnen voorleggen. De algemeen directeur van het nieuwe project, Danny Marguillier, zal het dossier van Limburg United op 3 april verdedigen voor de licentiecommissie van de Belgische basketliga. Op 15 april maakt de BLB haar oordeel bekend.  Limburg United zal haar thuiswedstrijden op vrijdagavond spelen in de Alverberg Sporthal in Hasselt. Rood en wit worden de clubkleuren. 'Wij mikken erop een subtopper te worden. Als vergelijkingspunt kijk ik dan naar Okapi Aalstar", zegt algemeen manager Marguillier.

Momenteel spelen er tien clubs in de Ethias League. Limburg United kan de elfde ploeg worden en tevens de eerste uit Limburg sinds het verdwijnen van Bree in 2008. 

Lynch: 'Samenwerken met Belgische topclubs'

Voor Brian Lynch wordt het zijn vuurdoop als hoofdtrainer in eerste klasse. 'Ik ben bijzonder blij met deze kans', zegt de 35-jarige Amerikaan. 'Wij starten met één team. Later bekijken we of er een tweede ploeg en/of jeugdteams bijkomen. We willen zoveel mogelijk Limburgse spelers in het team integreren. Daarnaast hoop ik te kunnen samenwerken met Belgische topclubs als Charleroi en Antwerpen om hun jonge spelers, die nog moeten groeien, te lenen.' Wie zijn rechterhand wordt, ligt nog niet vast. 'Wij hopen binnen enkele weken ook die functie in te vullen', legt Danny Marguillier uit.

Voormalig Bree-speler Odell Hodge stapte eveneens in het project. 'Ik ben met allerlei zaken tegelijk bezig zoals onderhandelingen met spelers, vooral Limburgers. Ik kan daar echter geen namen op plakken om moeilijkheden met andere teams te vermijden. In de eerste plaats mikken wij op Belgen, maar de inbreng van drie of vier Amerikanen is niet uitgesloten.'