Uittocht PVV gaat onverminderd door
Foto: EPA

De uittocht van PVV’ers na de gewraakte uitspraken van de Nederlandse partijleider Geert Wilders over Marokkanen is nog niet gestopt. Maandag verlieten de provinciale statenleden Henk Scherer (Utrecht) en Daniël ter Haar (Gelderland) de partij.

Het Utrechtse statenlid Scherer gaf maandag een toelichting op zijn besluit om op te stappen. Hij doet dat ‘uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid’. Scherer, die drie jaar voor de PVV in het provinciebestuur zat, noemde de uitspraken van Wilders over ‘minder Marokkanen’ walgelijk. Ook Ter Haar, sinds 2011 lid van Provinciale Staten in Gelderland, vertrekt om die reden.

‘Iedereen kent standpunten’

Fractieleider Marjolein Faber van de PVV in Gelderland zegt ‘de hele ophef’ rond de uitspraak van partijleider Wilders niet te begrijpen. ‘Iedereen kent sinds de oprichting van de PVV onze standpunten en de bijbehorende context. Er zijn mensen die deze koppeling gewoon niet willen zien en hun kans grijpen om een hetze tegen de PVV te voeren’, aldus Faber.

De huidige voorzitter van de Senaatsfractie van de PVV, Marcel de Graaff, gaat de kar trekken voor de verkiezingen van het Europees Parlement voor de partij die de Europese Unie het liefst snel ziet verdwijnen. Op nummer twee staat Vicky Maeijer, de huidige fractievoorzitter van de PVV in de Zuid-Hollandse Staten.

De omstreden uitlatingen van Wilders hebben de diplomatieke en economische banden tussen Nederland en Marokko niet negatief beïnvloed. Dat zei de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken maandag tijdens de nucleaire top in Den Haag tegen zijn Nederlandse collega Frans Timmermans. Marokko waardeert volgens Salah Eddine Mezouar de manier waarop de Nederlandse regering afstand heeft genomen van de uitspraken.

Vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer hebben laten weten niet meer te willen samenwerken met de PVV. Maar ze zullen moties van die partij nog wel steunen als ze het er inhoudelijk mee eens zijn.