Medewerkers Madoff schuldig aan fraude
Daniel Bonventre is een van de voormalige medewerkers van Bernard Madoff die is veroordeeld. Foto: REUTERS

Vijf voormalige medewerkers van megafraudeur Bernard Madoff zijn door een federale jury in New York schuldig bevonden aan medeplichtigheid.

Volgens de jury hebben de drie mannen en twee vrouwen Madoff decennialang geholpen met de fraude en hebben ze onvoldoende aangetoond niet op de hoogte te zijn geweest van de wanpraktijken. Ze werden op alle punten schuldig bevonden. De getuigenissen namen 5 maanden in beslag en de jury heeft 4 dagen overleg gepleegd.

Madoff leidde jarenlang een piramidespel met beleggingen van mensen die daarbij tientallen miljarden dollars verloren. Eind 2008 kwam de fraude aan het licht. De 75-jarige Madoff bekende schuld en kreeg een gevangenisstraf van 150 jaar, die hij momenteel uitzit in een gevangenis in North Carolina.

Madoff weigerde om met de aanklagers mee te werken en zei dat hij de fraude alleen pleegde. Hij begon in de jaren 70 met de fraude die zeker 17,5 miljard dollar (12,6 miljard euro) heeft gekost en ongeveer 47 miljard dollar aan onbestaande winsten wegvaagde, waarvan klanten dachten dat die op hun rekeningen bij Madoff stonden. Veel gedupeerden verloren daardoor al hun spaargeld.