Nederlands lintje voor Tourbaas Prudhomme
Foto: BELGAIMAGE

Christian Prudhomme is maandag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De algemeen directeur van de Tour de France ontving de bij de onderscheiding behorende versierselen maandag in Parijs uit handen van Ed Kronenburg, de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk.

In een toelichting meldt de ambassade dat Prudhomme is onderscheiden ‘vanwege zijn uitzonderlijke persoonlijke bijdrage aan de relaties tussen Nederland en Frankrijk, de uitstraling van Nederland in Europa en de wereld als een wielersportland, en aan het bevorderen van sport en sportiviteit, in het bijzonder onder jongeren en aankomende talenten’.

Prudhomme had een belangrijke rol bij de keuze voor Rotterdam (2010) en Utrecht (2015) als startplaats van de Tour. Vertegenwoordigers van beide gemeenten waren bij de korte plechtigheid aanwezig.

Prudhomme werd na de Tour van 2006 algemeen directeur van Tour de France bij Amaury Sport Organisation (ASO), de organisatie die jaarlijks de Tour organiseert. Voorheen werkte hij bijna 20 jaar als sportjournalist bij verschillende Franse zenders.