G7 ruilt Sotsji voor Brussel
Foto: AFP

De leiders van de G7 zullen elke deelname aan de G8 opschorten tot Rusland van koers verandert. Dat zijn ze overeengekomen in Den Haag. Rusland noemt een mogelijke uitsluiting uit de G8 'geen grote tragedie'.

De leiders van de G7-landen - Duitsland, Canada, de VS, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk - zijn in Den Haag samengekomen om de crisis op de Krim te bespreken. Ze werden in de ambtswoning van de Nederlandse premier Mark Rutte vergezeld door de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en de Europese commissievoorzitter José Manuel Barroso.

De leiders herhaalden in een verklaring dat Rusland de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne moeten respecteren, en gesprekken met Oekraïne moet opstarten. Ze zullen ook niet deelnemen aan de G8 in de Russische stad Sotsji. In plaats daarvan komt de G7 in juni opnieuw samen in Brussel.

De Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel plaatsten voor de start van de bijeenkomst al vraagtekens bij de organisatie van een G8-top in Sotsji. De voorbereidingen daarvan waren eerder al opgeschort.

Ook wordt er gesproken over een eventuele uitsluiting van Rusland. In 1998 werd Rusland toegelaten tot de G7, die sindsdien uitgebreid is tot de G8.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov had voor het overleg alvast duidelijk gemaakt dat hij niet onder de indruk is. ‘De G8 is een informele club die geen lidkaarten uitdeelt en dus ook niemand kan buitensmijten’, zei hij tijdens een persconferentie. ‘Tegenwoordig worden alle belangrijke kwesties toch in de G20 besproken’, klinkt het nog. Een uitsluiting uit de G8 zou ‘geen grote tragedie zijn’, besluit Lavrov.

In de marge van de top over nucleaire veiligheid heeft Lavrov zijn Oekraïense ambtgenoot Andrei Deshchitsa ontmoet. Achteraf ging Lavrov niet in op de exacte inhoud van het gesprek. Het gaat om het belangrijkste diplomatieke contact tussen Moskou en Kiev sinds de machtswissel in Oekraïne eind februari.