Di Rupo: ‘Sancties moeten Rusland pijn doen’
Foto: AFP

‘Er moeten sancties komen tegen Rusland, dat op de Krim tegen het internationaal recht heeft gehandeld. Maar die sancties moeten goed doordacht zijn’, verklaarde premier Elio Di Rupo (PS) die in Den Haag deelneemt aan de Top voor Nucleaire Veiligheid.

‘België wil dat de sancties Rusland pijn doen, maar niet aan de Europese burgers en ondernemingen’, stelde Di Rupo. Volgens hem moeten er sancties komen, maar moet men in de eerste plaats de dialoog met Moskou hervatten ‘opdat het ergste niet zou gebeuren’.

De Belgische premier herinnerde eraan dat er op de top in Den Haag vooral over de nucleaire veiligheid gepraat wordt. ‘Deze top heeft zich drie doelen gesteld die België onderschrijft: het streven naar het verwijderen van nucleair materiaal, het beveiligen van de kerninstallaties en de internationale samenwerking versterken. Daarover gaan de discussies’, verzekerde Elio Di Rupo.

Maar de kwestie Oekraïne is nooit ver weg. Zo verliet de Russische delegatie maandagnamiddag de vergadering na een incident met een vertegenwoordiger uit Oekraïne. In de loop van de avond vindt ook een gesprek onder vier ogen plaats tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergeï Lavrov en zijn Oekraïnse ambtgenoot Andreij Desjtsjitsja.

Rond 19 uur startte er een vergadering van de G7 over de crisis in Oekraïne.