Vergunning geweigerd voor nertsenkwekerij in Wervik
Joke Schauvliege. Foto: BELGA

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft de milieuvergunningsaanvraag voor de bouw van de grootste nertsenkwekerij van Vlaanderen geweigerd. De minister gaat daarmee in tegen de West-Vlaamse deputatie die wel een vergunning verleende.

De eventuele komst van de nertsenkwekerij heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. De NV Ghesquiere wou een kwekerij exploiteren voor 161.200 nertsen. De provincie gaf een vergunning maar topte het cijfer af op 110.000. Maar dat bleef tegen de zin van omwonenden, het stadsbestuur van Wervik, Gaia en Natuurpunt Wervik die in beroep gingen.

‘De exploitant toont volgens Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege onvoldoende aan dat de geur- en ammoniakemissies voor de nabije omgeving tot een aanvaardbaar niveau zullen worden beperkt’, klinkt het. De cijfers die werden gegeven waren niet representatief vond de minister.

‘Bovendien is de schaal van de geplande beroepsactiviteit dermate groot dat de bijkomende hinder voor de buurt niet vergelijkbaar is met deze van het bestaande tuinbouwbedrijf Ghesquiere en de andere agrarische land- en tuinbouwbedrijven in de buurt’, besluit Schauvliege.

‘Blij met beslissing’

‘Goed nieuws’, oppert burgemeester van Wervik Youro Casier (SP.A). ‘Er was heel wat verzet. We hadden 2.000 bezwaren en er was enkele maanden geleden nog een optocht met 1.500 deelnemers. Niemand in Wervik stond achter de komst van de kwekerij. Die zou geur-, lawaai- en mobiliteitshinder opleveren, maar ook een gevaar betekenen voor ons natuurgebied, mochten enkele nertsen ontsnappen. We zijn blij met de beslissing van de minister.’

Ook dierenrechtenorganisatie Gaia reageert opgetogen. ‘Een belangrijke overwinning voor mens, milieu én uiteraard dier’, reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. ‘Deze beslissing van minister Schauvliege getuigt van wijsheid en respect voor de levenskwaliteit van mens en eerbied voor de natuur. Met haar beslissing spaart de minister ook het leven van jaarlijks meer dan 160.000 pelsdieren die anders een ellendig leven zouden “lijden” om na negen maanden te worden vergast voor hun pels om er bontjassen van te maken.’

Gaia roept nu het federale parlement op om nog voor het einde van deze legislatuur een verbod op pelsdierkwekerijen voor bont uit te spreken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig