De Amerikaanse autoriteiten zeggen dat ze 108 meldingen van vermiste personen hebben gekregen na de dodelijke aardverschuiving in de staat Washington.

Bij de grondverschuiving van zaterdag in de gemeente Oso, zo’n negentig kilometer ten noorden van Seattle, kwamen minstens acht mensen om toen een modderstroom zeker zes huizen wegspoelde. Verschillende mensen raakten zwaargewond. Minstens 49 huizen liepen schade op.

John Pennington van het crisisteam zegt dat de 108 meldingen niet noodzakelijk voor het totaal aantal gewonden of doden staat. Dat aantal zal waarschijnlijk slinken als overlevenden contact opnemen met hun naasten of de lokale autoriteiten, of mogelijk zijn er ook overlappingen.

Reddingsteams werken de klok rond op zoek naar slachtoffers. Zondagavond moesten ze de reddingswerkzaamheden tijdelijk opschorten door het gevaar van drijfzand. Verschillende hulpverleners zaten tot hun schouders vast in de modder en moesten in veiligheid getrokken worden.

De autoriteiten betwijfelen of ze nog iemand leven van onder het de modder en puin gaan halen. ‘De situatie is zeer grimmig’ zegt brandweercommandant Travis Hots. ‘We hopen dat we nog mensen in leven zullen vinden, maar we hebben nog niemand levend teruggevonden sinds zaterdag.’