Durlet bekroond met prestigieus kwaliteitslabel

Het Belgische meubelbedrijf Durlet is met zijn salontafelcollectie Oliver in de prijzen gevallen en werd bekroond met een Red Dot Award, een internationaal kwaliteitslabel voor uitzonderlijk design dat sinds 1955 wordt uitgereikt.

Een 40-koppige jury bestaande uit internationale experten keek met een kritisch oog naar bijna 5.000 inzendingen uit 53 verschillende landen en beoordeelde hen op verschillende criteria om te zien of ze in aanmerking kwamen voor een Red Dot Award, een van de meest begeerde kwaliteitslabels voor design.

Slechts één op vier van de inzendingen kwam daarvoor in aanmerking, waaronder ook de Belgische meubelfabrikant Durlet, dat de jury wist te verleiden met het innovatieve ontwerp van Alain Monnens en zijn salontafelcollectie Oliver. Durlet haalde in 2010 ook al zo’n Red Dot Award binnen, toen met fauteuil Bertus, ook al een ontwerp van Monnens.

De ontwerper ging voor zijn salontafels uit van de optische illusie dat je om op drie punten te steunen op een grondvlak, geen drie zijden van een driehoek nodig hebt. Op die manier werd in volle metaalbuis een vorm gebogen die er op de bodem als een driehoek uitziet zonder er een te zijn, en daardoor vloeiend de overgang maakt van vlakke poot naar het tafelvlak.

Zo wordt met een minimum aan materiaalmanipulaties een ontwerp met unieke identiteit gecreeërd. Het tafelblad zelf is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en maten, de basis komt in zwart of chroom.

De officiële uitreiking van de designprijzen vindt plaats in juli.