De internetcensuur in Turkije wordt technisch steeds zorgvuldiger. De eerste maatregelen tegen de microblogsite Twitter waren nog makkelijk omzeilbaar. Nu blokkeert de Turkse regering ook de toegang tot alternatieve verbindingen.

De Turkse regering snijdt steeds meer burgers af van de microblogsite Twitter. Nu is ook de linkerverkorter van Twitter t.co geblokkeerd, melden Turkse media maandag. Daardoor werden bij de klik op dergelijke via Twitter verkorte links naar websites niet meer opgeroepen. Vele gebruikers hadden de donderdagnacht ingevoerde blokkade voorlopig omzeild. De regering gebruikt een DNS-blokkering: bij inheemse internetproviders wordt de vertaling van het webadres twitter.com in het overeenkomstige cijferblok verhinderd. Wie het IP-adres kent of alternatieve DNS-diensten gebruikt, kan zijn doel toch bereiken.

Sinds het weekeinde wordt Twitter ook rechtstreeks via het IP-adres geblokkeerd. Bovendien heeft de regering een ontwijking van de versperring over alternatieve DNS-servers zoals Google DNS geblokkeerd. Een DNS-server lost een ingetikte domeinnaam als Twitter.com in het technisch adres (IP-adres) op. Wie Google als DNS-dienst in zijn browser heeft geregistreerd, kan ook in Turkije net zoals voorheen op eenvoudige wijze naar Twitter.com gaan zonder het IP-adres van Twitter te moeten kennen. Twitter kan ook nog via zogenaamde VPN-diensten bereikt worden, die een versleutelde tunnel naar internet produceren.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is door een resem corruptieschandalen onder druk geraakt. Hij had het voor zijn tegenstanders belangrijke communicatiekanaal enkele dagen voor de op 30 maart beginnende gemeenteraadsverkiezingen laten blokkeren.

De Twitter-blokkade stootte bij Westerse regeringen en de EU op scherpe kritiek. Ook de Turkse president Abdullah Gül veroordeelde de maatregel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in