Weyts: ‘Kan Turtelboom even tijd maken voor de échte prioriteiten?’
Foto: Photo News

Kamerlid en N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts reageert verbolgen op de schadevergoeding die wordt toegekend aan de moordenaar van Kitty Van Nieuwenhuysen. 'Blijkbaar gelooft Ben Weyts niet in de scheiding der machten', reageert minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD).

Politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen werd in december 2007 doodgeschoten toen ze drie gangsters wilde tegenhouden die een homejacking pleegden in Lot. De daders werden de afgelopen jaren verscheidene keren onder een ‘individueel veiligheidsregime’ geplaatst.

Een wet uit 2005 stelt dat gedetineerden dat regime moeten kunnen aanvechten, maar de regering heeft die wet nog altijd niet in de praktijk gebracht. De advocaat van één van hen was daarop naar de rechter gestapt om dat aan te klagen. De man kreeg gelijk van de Brusselse rechtbank en kreeg een schadevergoeding toegewezen van 5.000 euro.

Een beslissing die op flink wat onbegrip van N-VA-kopstuk Ben Weyts kan rekenen. Weyts, zelf afkomstig uit Beersel, de gemeente waar het politiekorps van Kitty Van Nieuwenhuysen tot behoorde: ‘Dit is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. De federale regering pleegt schuldig verzuim. De wet dateert al van 2005, maar is nog altijd niet ten uitvoer gebracht. Nochtans was minister Turtelboom hier al jaren van op de hoogte. Eind 2011 antwoordde de minister van Justitie op een parlementaire vraag van collega Sophie De Wit dat het klachtenrecht er inderdaad nog niet was, maar dat first things first moesten afgehandeld worden.‘

Volgens Weyts heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom zich de laatste tijd vooral bezig gehouden met een nonsensikale discussie rond de naamgeving en bleven de echte prioriteiten op justitie liggen. ‘Resultaat: vandaag draait ook de belastingsbetaler op voor deze grove nalatigheid en deze zaak schept een precedent voor gelijkaardige procedures. Dit gaat volledig in tegen het rechtvaardigheidsgevoel van elke Vlaming,’ aldus Weyts.

Minister Turtelboom verwijt Ben Weyts dat hij 'alleen afhankelijke rechters in een onafhankelijk vlaanderen' wil. 'Mijn prioriteiten in strafuitvoering zijn duidelijk: kordaat straffen op maat. korte straffen worden terug uitgevoerd, de wachtlijsten bij de justitiehuizen zijn weggewerkt en de overbevolking is gedaald van 28,7% naar 19%.'