KU Leuven stelt master islamitische theologie voor
Lieven Boeve, Pascal Smet, Rik Torfs en praktijklector Naïma Lafrarchi stellen de opleiding voor Foto: credit

Rector van de KU Leuven Rik Torfs heeft maandag de eenjarige opleiding ‘Islamitische theologie en godsdienstwetenschappen’ voorgesteld. Het is een optie binnen de ‘master in de wereldgodsdiensten, de interreligieuze dialoog en de religiestudie’ van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen. Vanaf academiejaar 2014-2015 is de master te volgen.

De nieuwe opleiding was al even aangekondigd en is maandag voorgesteld. De bedoeling is om studenten een inzicht te geven in de uitdagingen en kansen van een gelovig engagement in een West-Europese context.

De opleiding staat open voor iedereen die over een academisch bachelordiploma beschikt. Voor professionele bachelors - bijvoorbeeld studenten secundair onderwijs - zijn schakelprogramma’s of verkorte academische bachelors voorzien.

Geen imamopleiding

Het masterdiploma biedt perspectieven op jobs als consulent in de moslimgemeenschap en leraar islam. Het is geen imamopleiding, maar de KU Leuven wil binnen een vijftal jaren een volwaardige bachelor- en masteropleiding creëren, die ook opleidt tot imam. De universiteit kan echter nooit imams aanstellen, aangezien enkel de moslimgemeenschap dat kan doen.

Vlaams Onderwijsminister Pascal Smet steunt de opleiding dit jaar met 140.000 euro en voorziet de volgende jaren telkens 160.000 euro heeft voorzien. ‘De gezagsdragers in de moslimgemeenschappen in ons land zijn veelal weinig vertrouwd met onze taal en onze cultuur’, aldus de minister. ‘Daarom nam ik het initiatief om de moslimgemeenschap, de onderwijswereld en de politiek samen te brengen. Imams en andere religieuze voorgangers of consulenten moeten dichter bij de leefwereld van jonge Europese moslims komen.’

Lieven Boeve, decaan van de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, en toekomstig topman van het katholieke onderwijs, hoopt te kunnen starten met 10 tot 20 studenten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig