Bericht van vriendin Pistorius: ‘Ik ben bang van jou’
Oscar Pistorius op het proces in Pretoria. Foto: EPA

Reeva Steenkamp, de vermoorde vriendin van Oscar Pistorius, was ‘bang’ van haar vriend. Dat vertelde een expert van de politie op het proces tegen de Zuid-Afrikaanse atleet op basis van de berichten tussen de twee.

De Zuid-Afrikaanse atletiekkampioen staat in Pretoria terecht voor de moord op zijn vriendin, het 29-jarige model Reeva Steenkamp, op valentijnsdag 2013. Pistorius pleit onschuldig en zegt dat hij van Steenkamp hield. Hij verklaart geschoten te hebben omdat hij dacht dat ze een inbreker was die zich verschool in zijn huis.

De WhatsApp-berichten tussen de twee in de weken voor de schietpartij wijzen echter niet op een liefdevolle relatie, verklaarde politie-expert Francois Moller maandag op het proces. Steenkamp zou haar vriend erin beschuldigen ‘jaloers’ en ‘agressief’ te zijn. ‘Ik ben soms echt bang van jou, op de manier dat je soms tegen mij doet’, staat te lezen in een van de berichten. ‘We hebben een relatie met een dubbele standaard’, gaat Steenkamp verder. ‘Elke vijf seconden hoor ik hoe je op stap geweest bent met een andere vrouw. Maar als ik dan eens over een grappig verhaal van een vriend vertel, word je kwaad.’

‘Ik was niet aan het flirten’

Ook uit de berichten van Pistorius blijkt zijn jaloezie, zegt de politie-expert. ‘Ik zag wel hoe je zijn arm aanraakte en mij negeerde’, stuurde hij naar Steenkamp, die reageerde dat ‘ze niets gedaan had’. ‘Het was de verloving van een van mijn beste vrienden en ik wilde langer blijven. Maar jij bleef voortdurend naar mij uithalen. Dat was niet lief. Ik was niet aan het flirten. Ik voel me ziek omdat je zoiets nog maar suggereert en omdat je zo’n scène maakte dat we wel moesten vertrekken.’

De vierde week van het proces is bezig. De aanklagers proberen aan te tonen dat Pistorius zijn vriendin bewust om het leven gebracht door vier keer op haar te schieten na een verhitte ruzie.