'Vlucht MH 370 crashte in Indische Oceaan'
Een familielid van een van de passagiers huilt nadat ze het nieuws heeft gehoord. Foto: AFP
De verdwenen Boeing 777 van Malaysian Airlines is gecrasht in de Indische Oceaan. Dat heeft de Maleisische premier Najib Razak maandagmiddag aangekondigd op een persconferentie.

Meer dan twee weken nadat vlucht MH370 van Malaysia Airlines van de radar verdween is er eindelijk duidelijkheid over het lot van de vermiste Boeing 777.

'Het is met spijt in het hart dat ik u moet melden dat er geen twijfel meer bestaat: het toestel is neergestort in de zuidelijke Indische Oceaan', verklaarde de Maleisische premier Najib Razak maandagmiddag tijdens een persconferentie.

Razak verklaarde dat een nieuwe analyse van satellietbeelden heeft bevestigd dat vlucht MH370 langs de zogenaamde 'zuidelijke corridor' is gevlogen en vervolgens verdween boven de zuidelijke Indische Oceaan. Een apparaat van de Amerikaanse marine zal naar de zwarte doos zoeken.

'We kunnen met zekerheid stellen dat het toestel is verdwenen in de Oceaan en dat er geen overlevenden zijn', aldus Razak, die nog meegaf dat de families van de slachtoffers al werden ingelicht. 'We vragen met aandrang om hun privacy te respecteren. Voor hen zijn het hartverscheurende weken geweest', klonk het.

In de aanloop naar de persconferentie van de premier kregen de familieleden van de passagiers en bemanningsleden van vlucht MH370 een sms van Malaysia Airlines.

'We melden met spijt dat er geen twijfel meer kan bestaan over het lot van vlucht MH370. Het toestel is gecrasht en niemand aan boord heeft dat overleefd. De premier van Maleisië zal dat zodadelijk bevestigen. We moeten nu aanvaarden dat al het bewijsmateriaal wijst op een crash in de zuidelijke Indische Oceaan.'

De nabestaanden, van wie er veel in het Beijing hotel verblijven, reageren verslagen. Sommigen barstten in tranen uit of lieten zich op de grond vallen. De hulpdiensten hebben minstens vier mensen die overmand waren door emoties moeten bijstaan.

Wrak nog steeds spoorloos

Met de officiële mededeling over het lot van de vermiste Boeing komt er een einde weken van onzekerheid voor de familieleden van de slachtoffers. Vlucht MH370 verdween al op 8 maart tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking.

In het zuidelijke deel van de Indische Oceaan, zo’n 2.500 kilometer van de Australische kust, is intussen een internationale zoekactie aan de gang. Op radarbeelden werden de voorbije week verschillende 'mogelijke brokstukken' van de Boeing gezien.

Maandag vond de bemanning van een Australisch verkenningsvliegtuig nog nieuwe mogelijke wrakstukken. Eén object is rond en groen, een ander is rechthoekig en oranje gekleurd. Volgens de Maleisische autoriteiten is het schip HMAS Success in de buurt van de objecten en zouden die 'de komende uren of ten laatste morgenochtend geborgen worden'.

Eerder had de bemanning van een Chinees militair vliegtuig al 'verdachte voorwerpen' gemeld. De crew speelde de informatie over de locatie van de voorwerpen door naar het Australische commandocentrum en naar Xuelong, een Chinese ijsbreker die onderweg is naar het zoekgebied.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig