België en VS verwijderen uranium en plutonium uit België
Barack Obama bij zijn aankomst in Nederland Foto: EPA

België en de Verenigde Staten hebben ‘een belangrijke hoeveelheid’ hoog verrijkt uranium en afgescheiden plutonium uit België verwijderd. Dat kondigen beide landen aan op de Top over Nucleaire Veiligheid in Den Haag. Bedoeling van de top is de hoeveelheid gevoelig nucleair materiaal in de wereld te verminderen.

België en de VS beslisten op de Nucleaire Top van 2012 al het materiaal samen te verwijderen. Daarvoor moest onder meer bijzonder personeel worden opgeleid. Het materiaal werd veilig verpakt in transportcontainers die gecertificeerd waren door de Amerikaanse en Belgische regulatoren.

België en de Verenigde Staten gaan ook in de toekomst nog samenwerken om stocks van overtollig nucleair materiaal te elimineren, onder meer om nucleair terrorisme te voorkomen. Er zullen ook met andere landen samenwerkingen worden opgezet om hen te helpen.

Maandag en dinsdag komen meer dan vijftig staats- en regeringsleiders samen in Den Haag. Voor ons land neemt eerste minister Elio Di Rupo deel. Ook de Amerikaanse president Barack Obama is aanwezig.