Lui zijn kan ook gezondheidsvoordelen hebben
Foto: Shutterstock

Wie probeert om gezonder te eten en af te vallen, hoeft daar niet altijd veel moeite voor te doen. Integendeel: ga gewoon gezellig in de zetel liggen met een schaaltje vol gezonde snacks.

Wetenschappers aan de St. Bonaventure University in New York hebben ontdekt dat mensen sneller voor gezonde snacks kiezen als deze meer binnen handbereik liggen dan ongezonde tussendoortjes. Voor hun onderzoek selecteerden ze 56 mannen en vrouwen rond de negentien jaar.

Twintig proefpersonen hadden een gezond gewicht, 21 deelnemers wogen te veel en vijftien van hen kampten met veel overgewicht. Elk individu moest aan een keukentafel gaan zitten waarop twee kommetjes stonden: eentje met verse stukjes appel en eentje met popcorn.

Bij een derde van de proefpersonen stond het kommetje met de appel binnen handbereik, het kommetje met popcorn net iets verder. Bij nog een derde van de deelnemers stond het kommetje met de popcorn het dichtst en bij de laatste controlegroep stonden beide kommetjes even dicht bij de proefpersonen.

En wat blijkt? De mensen die het dichtst bij de appels zaten, smulden het minst van de popcorn. De mensen die makkelijk aan de kommetjes popcorn konden, aten beduidend minder stukjes appel. De conclusie, die gepubliceerd werd in het vakblad Appetite, luidt: hoe dichter gezonde snacks staan en hoe luier je bent, hoe gezonder je eet.

Psycholoog Gregory Privitera kwam op het idee om dit fenomeen te onderzoeken op basis van de gewoontes van zijn kinderen. ‘Als mijn kinderen een tussendoortje willen, wijs ik naar de fruitschaal in de keuken en zeg ik dat ze er naar hartenlust mogen van smullen. Dan zeggen me dat ze al geen snack meer willen, waarop ik antwoord dat ze zelf maar iets moeten maken wat hen wel kan bekoren’, zegt hij aan Reuters. ‘Opvallend is wel dat ze nog geen vijf minuten later toch voor het fruit kiezen. De reden? Het is de makkelijkste optie.’

Let wel: door lui te zijn en dagenlang in de zetel te hangen zullen de kilo’s er niet af vliegen. Bewegen is nog steeds een meerwaarde voor je dieet.