Frank Gehry’s museum voor LVMH opent nog eind dit jaar

Het Franse luxeconcern LVMH wil nog dit jaar de deuren openen van zijn langverwachte museum, waar een collectie moderne kunst kan worden tentoongesteld. Architect van dienst is Frank Gehry kan dan opnieuw een spectaculair gebouw aan zijn cv toevoegen.

Bernard Arnault, eigenaar van de groep Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) droomde al langer van een museum waar hij zijn persoonlijke kunstcollectie zou kunnen onderbrengen, maar de Franse bureaucratie en verzet van Parijzenaars zorgde ervoor dat het allemaal wat langer duurde dan hij had gehoopt. Eind dit jaar zou het afgewerkte Fondation Louis Vuitton pour la Création dan toch de deuren moeten openen, klinkt het bij het Franse luxeconcern.

Dat het complex vertraging heeft opgelopen door verzet, had te maken met de locatie van het museum: in het Bois de Boulogne, een park uit 1860 en de tweede grootste groene long van Parijs. De Amerikaans-Canadese toparchitect Frank Gehry, die begin deze eeuw voor het eerst door Arnault werd aangesproken over diens plannen, ontwierp een revolutionair complex dat vlak naast het familiepark Jardin d’Acclimatation wordt opgetrokken.

Gehry, die in 1989 werd bekroond met de Pritzker Prize (zeg maar de Nobelprijs voor architectuur) is bij het grote publiek vooral bekend dankzij het Guggenheimmuseum in het Spaanse Bilbao. Dat Guggenheim is een van de eerste musea waarvan de architectuur belangrijker is dan de collectie die erin wordt uitgestald en de kaarten voor het Fondation Louis Vuitton liggen niet anders.

De toparchitect - ondertussen toch ook al 85 jaar oud - tekende opnieuw een expressief gebouw, deze keer bijna volledig uit glas dat werd voorgesteld als ‘un nuage de verre’, een glazen wolk. Door gebruik te maken van een revolutionaire manier is hij erin geslaagd om duizenden enorme panelen van gebogen glas te verkrijgen, die hij inzet om twaalf reusachtige ‘zeilen’ na te bootsen, die het gebouw zijn karakteristieke structuur geven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig