Kiev trekt troepen uit de Krim terug
Mensen staan in Simferopo, de hoofdstad van de Krim, in de rij voor een Russisch paspoort. Foto: AFP

Oekraïne gaat het leger op de Krim terugtrekken. Dat zei de Oekraïense overgangspresident Oleksandr Toertsjinov maandag in Kiev, aldus plaatselijke media.


Ook de familieleden van de soldaten moeten in veiligheid gebracht worden. Het merendeel van de Oekraïense basissen op het schiereiland zijn intussen onder controle van Rusland.

'De nationale veiligheids- en defensieraad heeft het ministerie van Defensie opgedragen de militaire eenheden die zich op de Krim bevinden, elders in te zetten', verklaarde Toertsjinov. Het schiereiland maakt sinds vrijdag vanuit Russisch perspectief officieel deel uit van Russische Federatie.

Met de aankondiging verandert Kiev het geweer van schouder. De Oekraïense autoriteiten hadden de soldaten op de Krim eerder nog de toestemming gegeven het vuur te openen om hun basissen te beschermen. De uiteindelijke beslissing moeten de bevelhebbers op het terrein nemen. Volgens vicepremier van de Krim, Roestam Temirgalijev, zijn de Oekraïense soldaten ofwel naar de Russen overgelopen, ofwel op weg naar het Oekraïense vasteland.

Maandagochtend hadden Russische soldaten een van de laatste Oekraïense basissen op de Krim ingenomen. Zestig tot tachtig Oekraïense soldaten zijn opgepakt. Hun bevelvoerder is met een helikopter weggebracht, zo deelde woordvoerder voor de Oekraïense strijdkrachten op de Krim, Vladislav Seleznjov, mee.

De Russische staatsmedia berichtten maandagochtend evenwel niet over de aanval op Feodosija. De onafhankelijke media in Rusland doen dat wel, op gezag van Oekraïense bronnen.