Vakbond politie reageert verontwaardigd op schadevergoeding moordenaar Kitty

De vakbond van de Belgische politie reageert verontwaardigd op de schadevergoeding die de moordenaar van Kitty Van Nieuwenhuysen heeft gekregen. ‘Het is meer dan een kaakslag voor de ouders, familie en vrienden van Kitty’, klinkt het.

‘Het is een toonbeeld van gebrek aan respect en begrip voor het enorme leed dat de familie van het slachtoffer na al die jaren na de feiten opnieuw zeer diep treft’, zegt Ruddy Callewaert, persverantwoordelijke voor Sypol.be Vlaanderen.

De politievakbond vindt dat er hiermee geen rekening is gehouden met de impact van zo’n uitspraak op de familie van het slachtoffer. ‘Iedereen heeft de mond vol van slachtofferhulp maar wat baat slachtofferbegeleiding als de familie jaren na de feiten opnieuw geconfronteerd wordt met een voordeel voor de moordenaar van hun geliefde?’

Geen beroep aangetekend

Kitty Van Nieuwenhuysen, een jonge politieagente, werd in december 2007 doodgeschoten toen ze drie gangsters wilde tegenhouden die een homejacking pleegden in Lot. De daders werden de afgelopen jaren verscheidene keren onder een ‘individueel veiligheidsregime’ geplaatst, iets wat Marc Uyttendaele, de advocaat van een van hen, had aangeklaagd. De Brusselse burgerlijke rechtbank gaf Uyttendaele nu gelijk en veroordeelde de Belgische Staat tot het betalen van een schadevergoeding van 5.000 euro aan een van de daders.

Dat vonnis is intussen al 5 maanden oud. De staat heeft in die tijd geen beroep aangetekend waardoor het vonnis dus definitief is. De vakbond begrijpt niet dat dit beroep niet werd aangetekend.