Meer dan 520 Morsi-aanhangers ter dood veroordeeld
De Egyptische oproerpolitie. Foto: reuters
Een Egyptische rechtbank van eerste aanleg heeft 529 aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. Zeventien Morsi-aanhangers zijn vrijgesproken. Ze zijn veroordeeld voor hun deelname aan gewelddadige protesten. Slechts 153 van de veroordeelden zijn opgepakt, de anderen zijn op de vlucht.

Sinds Morsi op 3 juli 2013 van de macht is verdreven, zijn 1.400 aanhangers gedood tijdens de repressie en duizenden opgepakt. De groep veroordeelden maakt deel uit van een groter proces tegen meer dan 1.200 Morsi-aanhangers, voor het geweld in augustus in het gouvernement Minya, op 250 kilometer ten zuiden van Caïro. Het gaat om het grootste proces in de geschiedenis van het land.

Dinsdag moeten 700 anderen voor de rechter verschijnen, onder wie verschillende leiders van de Moslimbroeders. Het is niet duidelijk of dan ook het vonnis valt. Ook bij hen zijn de meesten nog op de vlucht.

De veroordeling is nog niet definitief. De veroordeelden kunnen nog allemaal in beroep gaan tegen het vonnis.

Morsi was de eerste democratisch verkozen president van Egypte. Hij werd van de macht verdreven door het leger na massale protesten tegen zijn één jaar durende heerschappij. Sinds december duidt de regering, die de steun van het leger heeft, de Moslimbroederschap aan als een terroristische organisatie.