Nieuwe mogelijke wrakstukken van vermiste Boeing ontdekt
Foto: REUTERS
De bemanning van een Australisch verkenningsvliegtuig heeft mogelijke wrakstukken van de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines in de Indische Oceaan gevonden. Het gaat om andere objecten dan die, die de Chinezen eerder hadden gemeld, aldus de Australische kustwacht Amsa. Eén object is rond en groen, een ander is rechthoekig en oranje gekleurd.

'De bemanning aan boord van de Orion berichtte twee objecten te hebben gezien', aldus de Australian Maritime Safety Authority (Amsa). 

De Maleisische minister van Transport, Hishammudin Hussein, zei dat de Australische premier Tony Abbott de Maleisische eerste minister Najib Razak had gebeld in verband met de objecten. Hishammudin zei op een dagelijkse persconferentie in Kuala Lumpur dat het vaartuig HMAS Success 'in de buurt' is en dat de objecten de komende uren, 'of ten laatste morgenochtend' geborgen kunnen worden.

Eerder had de bemanning van een Chinees militair vliegtuig al gemeld 'verdachte voorwerpen' gezien te hebben die mogelijk afkomstig zijn van het vliegtuig.

De crew had de informatie over de locatie van de voorwerpen doorgestuurd naar het Australische commandocentrum en naar Xuelong, een Chinese ijsbreker die onderweg is naar het zoekgebied.

In het zuidelijke deel van de Indische Oceaan, zo’n 2.500 kilometer van de Australische kust, wordt sinds enkele dagen een internationale zoekactie op touw gezet om het vliegtuig op te sporen.

Verschillende landen hebben op satellietbeelden voorwerpen in het gebied ontdekt die mogelijk brokstukken zijn van de Boeing van Malaysian Airlines met 239 mensen aan boord, die op 8 maart op mysterieuze wijze verdween tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking.

Zo heeft dit weekend nog een Franse satelliet in het zuiden van de Indische Oceaan drijvende objecten ontdekt, weliswaar buiten het zoekgebied. Maleisië heeft de satellietgegevens van Frankrijk gekregen.