Fiscus int 25 miljoen euro aan boetes via belastingaangifte
Foto: belga

De fiscus heeft vorig jaar 25 miljoen euro aan onbetaalde boetes geïnd via de belastingen. Dat melden De Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg maandag.

Sinds januari 2013 moeten mensen die een verkeersboete niet betalen niet meer langs de politierechtbank. De overtreder krijgt dertig dagen tijd om in te gaan op de minnelijke schikking of beroep aan te tekenen. Geeft de overtreder niet thuis, dan treedt het zogenaamde “bevel tot betalen van rechtswege” in, wat erop neerkomt dat de fiscus het bedrag mag innen via de personenbelasting.

Dat maakt een wereld van verschil. Waar in 2008 amper 13.000 euro werd opgehaald via de oude, omslachtige procedure, heeft het nieuwe systeem ertoe geleid dat er vorig jaar 25 miljoen euro werd geïnd. Dit jaar zit men eind maart alweer aan 8,2 miljoen euro.

“Het grootste deel van de openstaande boetes zijn verkeersovertredingen, maar er zitten ook zaken tussen van de RVA, bijvoorbeeld de terugbetaling van onterecht betaalde werkloosheidsuitkeringen”, duidt woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën

Vorig jaar betaalden de Belgen 430 miljoen euro aan boetes, voornamelijk verkeersboetes. De overheid derft jaarlijks echter heel wat inkomsten omdat mensen boetes niet betalen. Alleen al voor de politie- en correctionele rechtbank schatten ze het verlies op 118 miljoen euro per jaar.