Moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen krijgt schadevergoeding
Foto: repro johan van cutsem

Een Brusselse rechtbank heeft beslist dat één van de drie moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen recht heeft op een schadevergoeding van 5.000 euro van de federale overheid. Dat staat in de ochtendkrant van De Standaard.

De moordenaars van Van Nieuwenhuysen, de jonge agente die in 2007 werd doodgeschoten na een homejacking, werden de voorbije jaren in de gevangenis verschillende keren onder een speciaal veilig­heidsregime geplaatst, omdat de directie vreesde dat ze zouden vluchten. Daardoor mochten ze geen contact hebben met andere gevange­nen, moesten ze alleen wan­delen en werden ze vaker ge­fouilleerd.

5.000 euro

Een wet uit 2005 stelt dat gedetineerden dat regime moeten kunnen aanvechten, maar de regering heeft die wet nog altijd niet in de praktijk gebracht. Daarom trok Marc Uyttendaele, in het verleden de advocaat van Noureddine Cheikni, een van de moorde­naars van Kitty, naar de rechter. Die oordeelde dat de overheid de redelijke termijn heeft overschreden en veroordeelde de staat tot het betalen van 5.000 euro schadevergoeding. Het vonnis is zo’n vijf maanden oud en de staat heeft in die tijd geen beroep aangetekend. Het vonnis is dus definitief.

Volgens Uyttendaele heeft hij nu in naam van nog andere ­cliënten een gelijkaardige procedure opgestart. Dat ook zij een schadevergoeding zullen krijgen, is niet gegarandeerd. Een andere rechter kan een andere beslissing nemen. Zijn ­cliënt heeft de 5.000 euro nog niet gekregen, zegt Uyttendaele. ‘Maar de staat zal betalen, zoveel is duidelijk.’