Wereldleiders ontvangen in streng beveiligd Den Haag
Den Haag. Foto: Photo News
Vanuit alle hoeken van de wereld zijn regeringsleiders, staatshoofden of andere hoge functionarissen naar Nederland afgezakt voor de derde tweedaagse top over nucleaire veiligheid, in Den Haag georganiseerd wordt. De Nederlandse stad werd daarom omgevormd tot een versterkte burcht.


Er zijn verschillende snelwegen afgesloten om de top, en het daaraan gekoppelde bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama, in goede banen te leiden. Onder meer de snelwegen A5 en A44 en enkele rijstroken van de A4 werden afgezet met een betonnen afzetting.

De nucleaire tops zijn een initiatief van Obama, die ervoor wil zorgen dat het nucleair materiaal niet in verkeerde handen valt. De eerdere tops vonden plaats in Washington (2010) en Seoel (2012).

Naast de Amerikaanse president worden nog tal van andere wereldleiders verwacht, zoals de Franse president François Hollande, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Chinese president Xi Jinping. Een zwaarbewaakte landingsbaan op de luchthaven van Schiphol is voor de gelegenheid volledig gereserveerd voor de meer dan dertig regeringstoestellen die er maandag moeten landen.

Di Rupo op de trein

België wordt vertegenwoordig door premier Elio Di Rupo, die maandagmorgen de trein naar Den Haag heeft genomen. De eerste minister zal onder andere een bilaterale ontmoeting hebben met de Saoedische delegatie.


Ondertussen werd het eerste succes van de top al gemeld, hoewel die officieel pas maandagmiddag begint. De Verenigde Staten en Japan hebben overeenstemming bereikt om hoogverrijkt uranium en plutonium uit Japan naar de VS te vervoeren, waar het wordt vernietigd.