Duizend huisartsen nodig om sporters te keuren

De Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) zoekt 1.000 huisartsen om tegemoet te komen aan de steeds grotere vraag naar keuring van recreatieve sporters. 'Met slechts 200 sportartsen in Vlaanderen komen we er niet', stelt SKA-voorzitter Tom Teulingkx in Het Laatste Nieuws.

Door de berichten over recreatieve sporters die een hartstilstand krijgen, willen steeds meer mensen een screening ondergaan. 'Na elk ongeval zitten onze wachtkamers vol. Want mensen willen wel sporten, maar dan liefst op een gezonde manier', zegt SKA-voorzitter Tom Teulingkx, zelf ook sportarts. Bovendien zullen steeds meer sportbonden een gezondheidscheck van hun leden eisen.

Sinds april 2013 controleerden al 20.000 sporters via www.sportkeuring.be of een sportmedisch onderzoek aangewezen is, aldus huisartsenblad ‘Medi-Sfeer’. Vaak gaan ze naar een sportarts of zelfs een cardioloog, terwijl een huisarts volgens Teulingkx perfect in staat is een sportende patiënt een eerste keer grondig te screenen.

Met de hulp van 1.000 huisartsen, voor wie de opleiding binnenkort start, hoopt SKA aan de groeiende vraag naar sportkeuring te voldoen.