President Obama: 'Europa en Amerika zijn verenigd in hun steun aan Oekraïne'
Obama en Rutte gaven samen een persconferentie. Foto: epa
Barack Obama is maandagochtend met de Airforce One op Schiphol aangekomen. In Nederland begint vandaag de nucleaire top in Den Haag. Een helikopter van de Verenigde Staten bracht hem van Schiphol naar Amsterdam waar hij een rondleiding kreeg in het Rijksmuseum. Daar legde hij samen met premier Rutte een korte verklaring af.

Met de eenvoudige woorden 'welkom Barack' begon de Nederlandse premier Mark Rutte zijn verklaring.Als historicus zei Rutte blij te zijn om aan de Amerikaanse president historische documenten te kunnen tonen die de lange vriendschap en verbondenheid van beide landen dragen.

In zijn toespraak ging Rutte verder in op de nucleaire top in Den Haag. 'Barack, jouw aanwezigheid geeft het belang aan van deze top', zei Rutte. De premier wees verder op de warme handelsbanden tussen de beide landen.

De Amerikaanse president bedankte 'Mark' op zijn beurt voor de fijne ontvangst. ‘Het is mijn eerste bezoek aan Nederland’, zei hij. Hij merkte op dat de De Nachtwacht van Rembrandt veruit de mooiste achtergrond is waarvoor hij ooit een persconferentie heeft gegeven. 

Obama noemde Nederland 'een van Amerika's meest naaste bondgenoten' en zei dat de Verenigde Staten en Nederland samenwerken op tal van terreinen. Bij het afsluiten zei hij ‘dankuwel’ in het Nederlands.

Nucleaire top en G7

Maandagmiddag begint de nucleaire top in het World Forum in Den Haag. Het is de grootste conferentie ooit gehouden in Nederland. Zo'n vijftig wereldleiders komen naar de stad om te praten over betere beveiliging van nucleair materiaal. 

Ook de situatie in Oekraïne komt aan bod. Zowel Obama als premier Mark Rutte hebben de aanhechting door Rusland van het Oekraïense schiereiland Krim veroordeeld. Rond 18 uur wordt de situatie in Oekraïne besproken op een bijeenkomst van de G-7, de zeven rijkste industrielanden, zonder Rusland, op het Catshuis in Den Haag.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague op Twitter:

Obama zei hij dat ‘Europa en Amerika verenigd zijn in hun steun aan de Oekraïense regering en het Oekraïense volk’. ‘We zijn verenigd om Rusland te laten betalen voor zijn daden’, aldus de president.

's Avonds staat nog een diner van de wereldleiders met koning Willem-Alexander in Huis ten Bosch op het programma.

'Goedemorgen, ik hou van jullie land'

Het was de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans die de Amerikaanse president mocht ontvangen op Schiphol. Op Facebook onthulde hij de eerste woorden die Obama tegen hem sprak. 'Good morning, sir, I love your country.'

 


Deze foto, waar minister Timmermans hard moet lachen tijdens zijn gesprek met Obama, doet de ronde op Twitter:

Het platform op de luchthaven werd zwaarbewaakt, onder meer door de elite-eenheid BSB (Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten) van de Nederlandse marechaussee. Ook pantservoertuigen van de marechaussee en honden die explosieven kunnen opsporen, stonden paraat voor de veiligheid van Obama.

Twee helikopters

De helikopters voor het vervoer van de Amerikaanse president werden afgeschermd door bewakers van de Secret Service, de eigen bewakingsdienst van Obama. Er stonden er twee voor hem klaar. Pas op het allerlaatste moment werd er uit veiligheidsoverwegingen een van de twee gekozen, waarin de president daadwerkelijk stapt. De helikopter die Obama vervoert, heet de Marine One.

De helikopter van de Verenigde Staten bracht de president van Schiphol naar Amsterdam. Daar werd hij ontvangen door de Nederlandse minister-president Mark Rutte en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Vervolgens kreeg Obama een rondleiding in het Rijksmuseum.

Op YouTube staan beelden van de aankomst van president Obama in Nederland:

Na zijn bezoek aan Nederland, komt Obama dinsdagavond naar ons land. Hij zal onder andere een Amerikaans oorlogskerkhof in Waregem bezoeken en de Europese instellingen in Brussel.