Er komt een snelheidsbeperking van dertig kilometer per uur op de kleinste wegen. De wetgever mikt daarmee op auto’s en motorfietsen. Maar voor de wielertoeristen is het een streep door de rekening.

De nieuwe wet is in de eerste plaats is bedoeld voor gemotoriseerde voertuigen. Concreet legt ze een snelheidsbeperking van dertig kilometer per uur op bij alle wegen waarlangs een blauw bord F99 staat.

Het gaat om wegen die zijn voorbehouden voor voetgangers, fietsers, ruiters en landbouwvoertuigen. Andere voertuigen zijn er ook welkom, zolang het over lokaal verkeer gaat. Alleen, een snelheidsbeperking voor die voertuigen was er nog niet. Dus mocht je in principe negentig kilometer per uur rijden op die smalle baantjes. Daar komt op 31 maart een eind aan.

'Waar eindigen?'

De Wielerbond Vlaanderen is niet opgezet met de maatregel. ‘Als ze hiermee beginnen, waar zal het dan eindigen? Waar kunnen we straks nog fietsen?’, zegt Jules Vandergunst, de voorzitter van de Wielerbond Vlaanderen.

Wel belooft de Wielerbond zich aan de regel te houden. ‘Dertig kilometer per uur is een redelijke snelheid’, ‘Niet iedereen haalt die. Voor sommige wielertoeristen zal het wel vervelend zijn.’

Wat vindt u? Is de snelheidsbeperking een goed idee? Reageer via de knop rechtsboven.