‘NSA bespioneerde Chinese leiders en telecomgigant’
De Amerikaanse president Barack Obama groet zijn Chinese collega Hu Jintao op de nucleaire top in Washington in 2010. Foto: REUTERS

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft Chinese leiders, banken en telecombedrijven bespioneerd. Dat heeft het Duitse nieuwsmagazine Der Spiegel zaterdag bericht.

Volgens Der Spiegel, dat zich baseert op documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, had de NSA het onder meer gemunt op president Hu Jintao en de ministeries van Handel en Buitenlandse Zaken.

Het voornaamste doelwit was evenwel Huawei, de telecomgigant die één van ‘s werelds grootste leveranciers van netwerkinfrastructuur is. Vanaf 2009 infiltreerde een speciale eenheid van de NSA op het netwerk van Huawei en slaagde erin interne documenten te kopiëren. De Amerikanen legden onder meer de hand op een lijst met ruim 1.400 klanten en op documenten met trainingprocedures voor ingenieurs die werken met producten van Huawei. Zo kregen ze de geheime broncode van Huawei-producten te pakken.

De NSA-missie maakte deel uit van een Amerikaans digitaal offensief tegen China. In de Verenigde Staten hield men er immers rekening mee dat de Chinezen de infrastructuur van Huawei gebruikten om aanvallen van hackers op Amerikaanse doelwitten te lanceren en om geheime informatie van Amerikaanse overheden en bedrijven te stelen.