Begrafenisondernemer cremeert verkeerde lichaam
archiefbeeld Foto: Belga

Een hoogbejaarde bewoonster van een Brussels rusthuis die vorige week in een ziekenhuis overleed, is per vergissing gecremeerd. De bedoeling was eigenlijk om het lichaam van de vrouw bij te zetten in de familiegrafkelder op het kerkhof van Bonlez (Chaumont-Gistoux). De familie van de overleden vrouw heeft een klacht ingediend, zo berichten diverse media.

De vrouw van in de negentig verbleef in een OCMW-rusthuis in Sint-Lambrechts-Woluwe, maar overleed in het ziekenhuis. De bedoeling was om de vrouw een laatste rustplaats te geven in de familiegrafkelder, waar ze naast haar man zou worden begraven.

De dochter van de vrouw had gevraagd dat het lichaam in het mortuarium van het OCMW-rusthuis zou worden bewaard, tot aan de aankomst van de begrafenisondernemer. Dinsdagavond merkte het OCMW echter dat het lichaam was verdwenen. Nadien bleek dat de familie van een andere overleden bewoner een privébegrafenisondernemer had ingeschakeld om het lichaam van hun naaste, dat eveneens in het mortuarium lag, te recupereren en te cremeren. De privéfirma heeft zich blijkbaar om een nog onbekende reden vergist van lichaam. Het lichaam van de bejaarde vrouw werd gecremeerd en de assen verstrooid.

Volgens Johan Dexters, van de Nationale Federatie van Beroepsverenigingen en Syndikale Kamers van Aannemers van Begrafenissen van België, zijn er in de afgelopen tien jaar 3 à 4 gevallen bekend in ons land waarbij overleden personen per vergissing werden gecremeerd.