Oekraïense luchtmachtbasis op Krim ingenomen
Oekraïnse miltairen worden bijeengedreven op de basis van Belbek. Foto: reuters

Russische militairen zijn een luchtmachtbasis met Oekraïense troepen op het schiereiland Krim binnengevallen. De toegang tot de basis Belbek werd geforceerd met een gepantserd voertuig. Het gaat om één van de laatste militaire gebouwen die nog in handen was van de Oekraïeners.

Tijdens de inval werd ook in de lucht geschoten, zo stelde een journalist van het persagentschap AFP ter plaatse vast. Bij de inname raakte een man gewond. Volgens sommige bronnen gaat het om een Oekraïense militair. Alle aanwezige Oekraïense militairen werden na de bestorming verzameld op een plein in de basis, die nu in Russische handen is.

Zaterdagmorgen hadden de troepen de luchtmachtbasis in Belbek, nabij Sevastopol, al omsingeld. Ze dreigden ermee de basis te bestormen als de Oekraïense militairen zich niet overgaven.

Verzet

Rusland is bezig met het veroveren van de laatste haarden van verzet op de Krim, door de Oekraïense soldaten door intimidatie tot overgave te dwingen. Het stelde eerder op de dag dat het de militaire controle over het schiereiland heeft overgenomen.

Het ministerie van Defensie in Moskou verklaarde dat boven 147 Oekraïense militaire inrichtingen op de Krim de Russische vlag wappert. Bovendien heeft de Zwarte Zeevloot al 54 van de in totaal 67 Oekraïense vaartuigen overgenomen. Ook de enige duikboot waarover Oekraïne beschikte, viel in Russische handen.

De luchtmachtbasis was één van de weinige militaire gebouwen die nog in handen is van de Oekraïense troepen. Het Oekraïnse ministerie van Defensie gaf gisteren al toe dat de meeste militaire basissen op de Krim ondertussen gecontroleerd worden door Russische troepen.

Voorlopig verliepen die overnames vrij geluidloos. Bij een schietpartij eerder deze week werd echter één Oekraïense bevelhebber gedood. Twee van zijn ondergeschikten raakten gewond.