Lichtgevend Mariabeeld uit Jalhay is geen mirakel
Foto: BELGA

Het ‘mirakel van Jalhay’, waar een Mariabeeld licht gaf en naar verluidt ook zieke mensen kon genezen, is dan toch geen mirakel. Vijf wetenschappers van de universiteit van Luik keken twee volle dagen naar het Mariabeeld en kwamen tot twee conclusies: Maria is niet bovennatuurlijk en is evenmin radioactief. Dat melden de kranten van Sudpresse.

Mirakeltoeristen zakten vorige week massaal af naar Jalhay, nadat was bekendgeraakt dat in de garage van een gepensioneerde metselaar een Mariabeeld lichtgaf. Vijftien jaar lang stond het beeld roerloos in zijn keuken. Tot het op 17 januari plots licht gaf. ‘Ik dacht dat mensen me gek zouden verklaren’, vertelde de metselaar daar zelf over. Het beeldje trok sindsdien gelovigen aan, of zieken die geloofden in een miraculeuze genezing.

Na een paar dagen was het over en uit met Maria. Het beeld werd weggehaald uit Jalhay omdat wetenschappers de zaak eens van dichterbij wilden onderzoeken. Na twee dagen onderzoek zijn ze tot een consensus gekomen: van een mirakel is geen sprake.

Verklaring

‘We hebben een zeer concrete verklaring over waarom het beeld licht geeft’, meldt Rudi Cloots, chemicus en decaan van de faculteit Wetenschappen in de krant. Welke verklaring dat is wenst hij nog niet te verklappen, daarover volgt in de loop van volgende week nog een officiële persconferentie. Maar het staat vast dat Maria niet licht geeft omdat er een radioactief goedje op werd gesmeerd.

In de toekomst zal de ‘mirakelmaagd’ weer te bezichtigen zijn door het grote publiek. Al zal dat op een openbare plaats zijn in de gemeente, en dus niet in de garage in Jalhay.