‘Tijd begint te dringen voor Spelen in Rio’
Foto: AFP

De organisatoren van de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro moeten heel dringend een tandje bijsteken. Tot die conclusie komen waarnemers van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) na een nieuwe inspectieronde. 'Er valt geen tijd meer te verliezen. Iedereen beseft dat het begint te dringen', zegt Nawal Moutawakel, die de IOC-delegatie tijdens het bezoek in Brazilië leidde.

Rio is de eerste Zuid-Amerikaanse stad die de Olympische Spelen kreeg toegewezen. Elke dag groeit de vrees dat de Braziliaanse metropool niet op tijd zal klaar geraken om het vierjaarlijkse sportfeest te organiseren. Vooral qua transport en hotels moet er dringend een inhaalbeweging worden ingezet. Daarnaast worden er grote vragen gesteld bij de watervervuiling in de baai van Guanabara, waar de zeilcompetities zullen plaatsvinden, en bij de waterkwaliteit voor de zwemwedstrijden in open water.

'We treden stilaan in een cruciale fase waarin elke minuut begint te tellen', beseft ook Carlos Nuzman, de voorzitter van het organisatiecomité voor de Spelen in Rio.

In september houdt het IOC een nieuwe inspectieronde in Rio, kort na het WK voetbal dat van 12 juni tot 13 juli in Brazilië plaatsvindt.